NYITÁS HAMAROSAN!
dr.szots.tamas@gmail.com +36205403567 Bonyhád Mikes u. 1./A

Fogszabályozás

Gyermek fogszabályozás

Sokan soha nem gondoltuk volna, hogy a fogszabályozók valaha kifejezetten menők lesznek majd. A mai iskolás gyermekek már nem fakadnak sírva, ha szüleik fogszabályozó szakrendelésre hozzák őket, sőt, a legtöbb esetben már ők maguk kérik, hogy vigyék el őket!

Ez természetesen a fogorvosok dolgát is nagyban megkönnyíti, hiszen a gyermekek sokkal motiváltabbak és fegyelmezettebben, együttműködőbben vesznek részt a kezelésekben, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Ezt természetesen az is segíti, hogy a ma alkalmazott eljárások sokkal humánusabbak és „gyermekbarátabbak”, mint korábban. A fogszabályozók elérhetők a szivárvány minden színében, a kezelés folyamta pedig kíméletesebb, sokkal kevesebb kellemetlenséggel jár együtt.

Fogszabályozás

Mikor érdemes elkezdeni a fogszabályozást?

A legjobb tanács, amit adhatunk, hogy egészen pici, óvodás korától kezdve érdemes a gyermekkel megismertetni a fogászati rendelők közegét. Fontos, hogy rendszeresen járjunk fogászati kontrollokra a gyermekkel, így igen hamar kiderül az is, ha a későbbiekben fogszabályozásra lesz majd szükség.

Ha a vizsgálaton semmilyen rendellenességet nem lehet megállapítani, érdemes legfeljebb évente újra felkeresni a rendelőt, hogy a gyermek fogazatának, állcsontjainak, harapásának alakulását folyamatában is regisztrálni lehessen, ha pedig szükséges a fogszabályozás, a lehető legideálisabb kezdési időpontot meghatározni.

7-8 éves életkor körül a hátsó fogak harapása már stabilizálódik, így ez az életkor kifejezetten alkalmas a korai beavatkozásra.

Fogszabályozás

Mik a gyermekkori fogszabályozás előnyei?

  1. Végigkísérhetjük a fogváltás folyamatát, és biztosíthatjuk, hogy az megfelelő módon zajlik le.
  2. A fogszabályozó készülékek alkalmasak az állcsontok formálására, így harmonikus, szimmetrikus arckarakter alakítható ki.
  3. Fenntarthatjuk a helyet a még elő nem tört fogaknak, így azok a helyükön, rendezett pozícióban fognak kibújni, elkerülhető a fogak torlódása.
  4. Sok esetben elkerülhető a későbbi, rögzített készülékkel történő fogszabályozás.
  5. A gyermek megszokja (és gyakran meg is kedveli!) a fogászati rendelő hangulatát, nem alakul ki benne félelem.

A siker kulcsa az együttműködés!

A legnagyobb kihívást a gyermek fogszabályozás esetében mindig az jelenti, hogy a fogorvos és a szülő hatékonyan tud-e abban együttműködni, hogy a gyermeket a fogszabályozó fegyelmezett, következetes használatára megtanítsa.

Kisgyermek korban kivehető fogszabályozó készülékekkel dolgozunk, így a gyermeknek meg kell szoknia, normálisnak kell tekintenie, hogy a fogszabályozóját hordania kell – és nem a zsebében!

Más eszközök, pl. trainerek használata szintén fegyelmet kíván meg, amelyet a gyermekektől nem várhatunk el a kezdeti időszakban. Ezért a szülő jelenléte, fokozott figyelme kiemelkedő jelentőségű. A gyermeknek értenie kell, miért szükséges a szájába szokatlan küllemű tárgyakat tenni, tudnia kell, hogy ez az egészségéhez és a szépségéhez is szükséges átmeneti feladat, amiben segítségre mindig számíthat.

Fogszabályozás

Felnőtt fogszabályozás rögzített készülékkel

Fogszabályoztatni felnőtt korban sem késő, sőt!

Sokszor találkozunk olyan esetekkel, amikor a páciens gyermekkorában már átesett valamiféle fogszabályozáson, ám annak hatása már rég feledésbe merült: a kezelés után a fogak visszamozdultak, a páciens pedig egy életen keresztül bánkódhat, hogy annak idején nem volt elég fegyelmezett. Amikor a mostani 30 év körüli páciensek gyermekek voltak, fogszabályozót viselni közel sem volt annyira trendi, mint mostanában. A fogszabályozás számukra kényszer volt, amit a fogorvosuk vagy a szüleik erőltettek rájuk, és természetesen alig várták, hogy végre megszabaduljanak tőle. Most, amikor már önálló egzisztenciával és saját értékrenddel rendelkeznek, már látják, hogy milyen lehetőséget szalasztottak el annak idején. Amikor valaki felnőtt fejjel vág bele fogszabályozásba, már saját motivációja van, és a saját pénzével fizet a kezelésért – ezért a felnőtt páciensek esetében a kezelés gyakran sikeresebb, mint gyermekeknél!

Fogszabályozás lágy erőkkel

A jelenleg rendelkezésre álló fogszabályozó rendszerek közül a rögzített készülékek biztosítják a legnagyobb mozgásteret, ezekkel lehet a fogmozgatást és az állcsontok formálását leghatékonyabban véghezvinni. A kezelés elve egyszerű: a fogak felszínére ki tappancsokat ragasztunk, ezeket nevezzük bracketteknek. A brackettekben futó nyílásba pedig egy patkó formájú memóriaívet vezetünk be, amelyet a fogív jelenlegi állapotának megfelelően hajlítgatunk formára. A memóriaív lényege, hogy hajlítás után törekszik újra felvenni az eredeti formáját, ami esetünkben azt jelenti, hogy a fogakat a jelenlegi pozícióból az ideális felé fogja húzni.

A hagyományos fogszabályozók esetében a bracketteket és az ívet külön kis alkatrészek (gumigyűrűk vagy fémhurkok) segítségével kötöttük egymáshoz. A napjainkban egyre népszerűbb, úgynevezett önligírozó vagy önzáró készülékek esetében a brackett rendelkezik egy beépített zárszerkezettel, így a ligatúrák elhagyhatók. Hogy miért is jó ez?

Mert a ligatúrák és az ívdrót között fellépő súrlódás miatt a fogszabályozónak nagyobb erőt kell kifejteni a fogakra, hogy ezt az ellentétes irányba ható erőt kompenzálja. Az önligírozó fogszabályozók esetében sokkal lágyabb, ún. anatómiai erőkkel végezzük a fogmozgatást, mely nem csak kíméletesebb és sokkal kevesebb kellemetlenséggel jár a páciensnek, de gyorsabb módszer is, így a kezelési idő akár 2-4 hónappal is rövidebb lehet!

A fogszabályozó készülékek elérhetők fém vagy esztétikus kivitelben is. A kezelést a fogszabályozó anyaga nem befolyásolja, de a páciensek többségének igen fontos, hogy a készülék ne csak hatékony, de diszkrét megjelenésű is legyen. A rendelőnkben alkalmazott esztétikus fogszabályozó készülékek néhány lépés távolságról már szinte észrevehetetlenek!
Az elhatározástól a kezelésig – mi vár Önre, ha fogszabályozót szeretne?

Fogszabályozás

Láthatatlan fogszabályozók

Azok számára is van megoldásunk, akik nem érzik elég elszántnak magukat, hogy rögzített fogszabályozót viseljenek, de mégis szívesen változtatnának fogaik megjelenésén. A fogmozgatást ebben az esetben átlátszó, vékony anyagból készült sínek sorozatával végezzük el, amik fogmosáshoz vagy étkezéshez könnyen ki is vehetők a szájból. Komplikált fogszabályozási problémákhoz általában inkább a rögzített fogszabályozást javasoljuk, de némi mosolykorrekciót tökéletesen el lehet végezni ennek a kényelmes és szinte észrevehetetlenül diszkrét láthatatlan fogszabályozó rendszernek a segítségével is.

Mini implantátumok a fogszabályozásban

A fogszabályozásban precízen kiszámolt mértékű és irányú erőhatásokkal dolgozunk. Ezek segítségével érjük el, hogy a fogak pontosan olyan irányba mozduljanak, amerre szeretnénk. Az megfelelő erőhatás eléréséhez sok esetben szükség van egy-egy fix pontra, amiképes az ellenerőt kifejtve „aktívan” tartani a rendszert. Erre a célra használjuk a mini-implantátumokat. Ezek gyakorlatilag aprócska, mindössze 6-12 mm hosszúságú csavarok, amelyet érzéstelenítés mellett helyezünk be az ínyen keresztül a csontba. Ez csak elsőre hangzik ijesztően, a beavatkozás valójában teljesen fájdalommentes. A mini implantátumokra nem lesz a kezelés teljes hossza során szükség, az eltávolításuk pedig általában érzéstelenítést sem igényel.

1. Konzultáció
Az első lépés minden esetben az, hogy páciens és Szőts Doktor Úr nyugodt körülmények között megbeszélhessék, mik a kezelés céljai, korlátai, lehetőségei. A konzultáció során elvégezzük a fogazat és a szájüreg átfogó vizsgálatát is, szükség esetén megbeszéljük, milyen kezeléseken szükséges átesni a fogszabályozás előtt. Szinte minden esetben röntgenfelvételeket is készítünk, valamint lenyomatot veszünk a fogakról, ezek ugyanis szükségesek a fogszabályozó kezelés részletes megtervezéséhez.

2. Kezeléstervezés
A levett lenyomatok és felvételek alapján ekkor kezelőorvosunk megtervezi, hogyan és mennyi ideig szükséges a fogakat mozgatni a kívánt eredmény eléréséig. Figyelembe vesszük a páciens arckarakterét, igényeit és lehetőségeit is.

3. Előkészületek
A kezelési terv elfogadása esetén (de akár attól függetlenül is) elvégezzük azokat a kezeléseket, amelyek nélkül a fogszabályozás nem kezdődhet meg. Professzionális dentálhigiéniai kezelést végzünk, a szuvas fogakat betömjük, a gyulladt fogakat kezeljük.

4. Start!
A fogszabályozás aktív szakasza akkor kezdődik meg, amikor elvégeztük a fogszabályozó felragasztását a fogakra. Ekkor páciensünket ellátjuk minden olyan tanáccsal, amely szükséges a fogszabályozó és a fogak tisztán tartásához. Innentől kezdve 4-6 hetente szükséges új találkozót megbeszélni, amikor elvégezzük a fogszabályozó „aktiválását”.

5. Finish
Amikor a fogak elérték a kívánt pozíciójukat, beállítottuk a megfelelő harapást és a páciens is elégedett az elért eredménnyel, a fogszabályozót eltávolítjuk. Hogy a fogak ne mozdulhassanak vissza az eredeti helyükre, helyben tartó készüléket, ún.: retainert készítünk, mely egy vékony drót a fogak nyelv felőli oldalán. Szükség esetén kivehető, láthatatlan retenciós sínt is adunk a páciensnek, így a fogszabályozással elért eredmény élethosszig megőrizhető!

Fogszabályozás