NYITÁS HAMAROSAN!
dr.szots.tamas@gmail.com +36205403567 Bonyhád Mikes u. 1./A

Esztétikai fogászat

Fogfehérítés

Mindenki szeretne fehérebb fogakat. Az utóbbi évtizedben a fogfehérítés már olyan hétköznapi beavatkozásnak számít, amit a legtöbben vágynak kipróbálni – vagy akár már túl is vannak rajta.
A kereslet fokozódása a piacra is jótékonyan hatott, jelenleg a fogfehérítő rendszerek, anyagok és eljárások már igen széles választéka érhető el. Rendelőnkben a Pioon H1 diódalézer segítségével végezzük a fogak fehérítését, mely a hasonló eljárások között is innovatívnak számít.

Miért színeződnek el a fogaink?

Fogaink színét befolyásolják egyéni, velünk született adottságaink. A fogaink színe spontán nem szokott világosodni, sötétedni azonban annál is inkább – ezért pedig az életmódunk felel.
A fogainkat elszínező legjellemzőbb szokásaink:

  • Rendszeres kávé-, tea-, vörösbor-, vagy kólafogyasztás
  • Curry-s ételek rendszeres, gyakori fogyasztása
  • Dohányzás

A fent felsorolt ételek, italok, valamint a cigaretta füstje egyaránt olyan részecskéket tartalmaznak, melyek a fogak anyagában megtapadva azok elszjneződéséhez vezetnek. A jó hír azonban az, hogy ez a nem kívánt hatás fogfehérítéssel könnyen és gyorsan orvosolható!

Hogyan működik a lézeres fogfehérítés?

A lézeres fogfehérítéshez speciális berendezésre van szükség, amely a lézert bocsátja ki, valamint egy –kifejezetten ehhez a berendezéshez kifejlesztett- fogfehérítő anyagra, amely a hatóanyagot tartalmazza. A hatóanyag két komponensből áll, melyek csak a közvetlenül használat alatt keverhetők össze. A kész fehérítőanyagot az íny védelme után felvisszük a fogak felszínére, majd rövid ideig megvilágítjuk a diódalézerrel.

A „hagyományos”, kékfényű lámpával történő fogfehérítéssel szemben a lézeres fogfehérítéshez néhány perces hatóidő is elegendő, így a kezelés ideje nagyjából a harmadára csökken.

Tudnivalók fogfehérítésre készülő pácienseknek

  1. A lézeres fogfehérítéssel jellemzően 6-12 árnyalatot tudunk világosítani a fogakon a VITA fogszínskála szerint. Az eredmény azonban nem jósolható meg előre, az mindenkinél más és más.
  2. A fehérítés hatása igen tartós, ám nem szól örökre. Leginkább életmódunktól függ, hogy sikerül-e száműznünk az életünkből az elszíneződést okozó tényezőket. Megfelelő, „fehérítésbarát” életmód mellett a hatás évekig is tarthat.
  3. A fehérítést követő napok kulcsfontosságúak! Mivel a végleges fogszín stabilizálódásához szükséges 2-3 nap, ebben az időszakban okvetlenül kerülni kell az erősen pigmentáló ételek és italok (cékla, spenót, curry, vörösbor, kávé, tea, stb.) fogyasztását, valamint a cigarettázást is.